MOZGÁSTANULMÁNYOK
Pesti Magyar Színiakadémia, I. évfolyam

Teljesen véletlenül botlottam bele a délutáni próbába. Ottragadtam, és egy idő után a fényképezőgép is kikívánkozott a táskájából. Meg kell vallanom őszintén, fogalmam sem volt arról, hogy mit látok. Műveltségemből csupáncsak annyi fakadt, hogy táncként sok mindent el lehet adni, de valahol az agyam mélyén valami azt súgta, ez több mint tánc.
A próba után kerestem plakátot, és tudtam meg a produkció címét. Meg azt is, hogy este kilenckor lesz "AZ" előadás. Rá kellett jönnöm, hogy ez engem érdekel.
Nem csalódtam. Sajnos, a darabra nem tudtam nagyon figyelni a fotózás miatt, arra, hogy mit fogalmaz meg, mit üzen. Én erre a fiatal társulatra figyeltem, hogy mit tudnak tenni a testükkel, az arcukkal, és egymással. Tanáraik biztosan sorolni tudják az elkövetett hibákat, de laikusként lenyűgözött ez a formálódó tudás. Az odafigyelés. Egymásra. És az öröm. Játszottak.
Mégegyszer le kell írnom, hogy fotósként vettem részt az előadáson. Ilyenkor a fotóst még jobban vonzza a színpad, mint a szereplőket. Közel akar lenni, bele akar bújni a produkcióba. (Igyekeztem tűrtőztetni magam, és nem mentem fel a színpadra.) A közellét azonban olyan részleteket enged meg láttatni, amit a néző talán soha nem vehet észre. De csattan a redőny, és az itthoni kicsomagoláskor bámulok rá, hogy mit kaptam. Részletkérdés? Több összeállításomnak adtam már ezt a címet. Mégis úgy gondolom, hogy ezek az elcsípett részletek laza hálóban fogják össze a produkciót, és az működni, élni kezd.
Örök vita, hogy a videó vagy a fényképezőgép örökít meg többet. Én az utóbbi mellett döntöttem, mégha felszerelésem ehhez a produkcióhoz nem is volt a legtökéletesebb. Vannak a mozgásból adódó elmosódott részletek, amelyek bizonyítják, hogy nem viaszbábukat fotóztam, hanem olyan fiatalokat, akik -- némi rendezői instrukciók alapján -- életük lendületének egy darabját, az életüket mutatták be.
Befejezésül sorakozzanak itt neveik: Babócsai Réka, Görgényi Fruzsina, Habóczki Máré, Illés Alexa, Illés Olivér, Illésy Éva, Kozma Gábor Viktor, Papp István, Pásztor Ádám, Szemerédi Bernadett, Vajai Flóra.
Rendezőtanárok: Cortes Sebastian, Gyöngyösi Tamás, Karsai János.
Osztályvezető tanárok: Őze Áron, Szélyes Imre, Végh Péter.
Igazgató: Kovács Gábor Dénes.
(A kis képekre kattintva egy nagyobb felbontású kép tekinthető meg.)
   
Utolsó módosítás: 2010.június 7.
Copyright survivorbit.hu, 2010. Minden jog fenntartva.
Levél a tulajdonosnak