Magyarázkodás

Próbáltam tudományosan nekiállni eme oldal összeállításának. Kérdés az, hogy
1. mi az, hogy háttérkép?
2. milyen a jó háttérkép?
Az első kérdés vizsgálatához körülnéztem az interneten, és nem akadtam nyomára használható meghatározásnak. Funkcionálisan értjük, hogy miről van szó: olyan kép, amit operációs rendszerünk alapértelmezésben képernyőnkre rajzol. Aztán, ahogy elkezdünk dolgozni, a megnyitott szoftverek felhasználói felületei fokozatosan vagy akár egy pillanat alatt eltüntetik ezt a képet, és legfeljebb a gép kikapcsolásakor látjuk újra. (Fatális rendszerhiba esetén akkor sem.)
A második kérdést két szempontból vizsgálhatjuk: esztétikailag és funkcionálisan. Esztétikailag nem lehet túl sokat mondani, mert ezt alapvetően az egyéni ízlésvilág határozza meg. Tulajdonképpen arról van szó, hogy ki, milyen képet tesz/tenne ki szobája (irodája) falára. Lehet-e esztétikailag elemezni azt, ha valaki gyereke/házastársa/családja fotóját helyezi el hátterül? (Egyszer kaptam kölcsön egy laptopot, ahol a tulajdonos kedvenc kutyája volt a háttérben úgy, hogy a "Lomtár" ikonja a szájánál volt elhelyezve. Két napig bírtam, aztán lecseréltem.)
A példa tulajdonképpen átvezet a másik szemponthoz: a funkcionalitás egyik feltétele, hogy jó legyen a képpel újra találkozni, ne lehessen könnyen megunni. Nézegettem háttérkép-gyűjteményeket, és én fotópárti vagyok: nonfiguratív ábrákat nem szeretnék háttérnek. Számomra a háttérkép ablak, amely egy kicsit kitekintés abból, amit éppen a gép mellett csinálok, vagy azt az átmenetet jelzi, ahogy a kinti világból betérek abba a tevékenységbe -- akár munkáról, akár szórakozásról van szó -- amit a számítógépem előtt végzek. Ebből következik, hogy távolinak kell lenni, akár térben, akár időben.
A funkcionalitás következő feltétele, hogy a kép lehetőleg homogén, ugyanakkor részletgazdag legyen. Ikonok kerülnek rá, és azoknak jól el kell különülni a háttértől. Ezért például nehéz városképekből, épületekből jó háttérképet készíteni.
Miért is írtam le mindezt? Mert itt szeretnék bemutatni néhány olyan képet, amit én jónak tartok (háttérként használok). Egyelőre nem gondoltam arra, hogy ezeket a képeket szélesebb körben terítsem, bár volt már rá példa, hogy egy körbeküldött képre azt a visszajelzést kaptam, hogy háttérképnek választották.

 
Újra  
A fotózás alapszabálya  
Felszínek  
Hátterek  
Találkozások  
Események  
Történetek  
Mesterségem címere  
Virágoskert  
Töredékek  
Hírek  
Taizé  
Együtt  
Csavargó  
Ima  
Üzenet  
Panoráma  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  I. évfolyam  
  II. évfolyam  
  III. évfolyam  
 
Utolsó módosítás: 2009. július 13. Levél a honlap tulajdonosának
Levél a honlap szerkesztőjének