Magyarázkodás
Sokat tanakodtam, sőt még konzultáltam is ezen oldal megnyitása előtt.
Első szándékom az volt, hogy versoldalt nyitok. De mit keresnek egy fotós oldalon versek? Bár akik már régebb óta látogatják gyűjteményemet, mondhatják, hogy épp eleget szövegelek a képek mellé, ne szégyeljem magam továbbirogatni.
De szabad-e kép mellé verset írni? Az interneten jónéhány olyan hely található, ahol verses képeslapokat mutagatnak, illetve ilyeneket lehet letölteni. Óriási grafikai feladat, hogy a szöveg olvasható maradjon, és a képből is látszódjon valami. (Jó, tudom, a Photoshop minden problémát megold.) Én ezt szentségtörésnek érzem. Ha szöveget írok a kép mellé, akkor a képet kiindulópontnak tekintem, amely gondolataimat elindítja, és tulajdonképpen kivezet a képből. Persze, az sem kizárt, hogy visszatalál oda. Ezért szöveget semmikép nem írnék a képre. Csak mellé, alá, köré. (Gyakran gondolkodom a szöveg, a cím helyén.)
Szabad-e vers mellé képet tenni? Szabad-e a verset illusztrálni? Ne higgye senki, hogy nem láttam még illusztrált verseskötetet, neves grafikusok példáit is sorolhatnám, de az ő esetükben az történt, hogy a költő megírta versét, az megállt önmagában, és megérintett, megszólított egy másik művészt, és ebből lett az illusztráció, amely olyannyira önálló alkotás, hogy minden további nélkül szerepelhet kiállításon is.
Lehet, hogy ez a hamarosan innen elérhető képekre és versekre is igaz lehet. Márminthogy önállóan is életképesek. Csak itt van egy bökkenő: amit ide feltöltök -- képek és versre hasonlító szósorok -- azok legtöbbször együtt születtek. Nehéz ezt az élményt leírni, hogy meglátok egy képet a maga valóságában, még nem fotó mivoltában, de megragad, és úgy érzem, hogy rögzíthető.
Kiderül, nemcsak a fényképezőgép által. Szavak szöknek elő, próbálkoznak sorba álni, hogy értelmet kapjanak, és az exponáló gomb lenyomása után elő kell vennem a jegyzetfüzetet, hogy egy másik módon is rögzüljön a látvány. Mert a szavak ahhoz kapcsolódnak, amit látok. Valamint a pillanathoz. Előfordult már, hogy nem írtam le azonnal -- jöttek az újabb képek -- és hiába néztem otthon a fotót, már nem álltak össze a szavak egy gondolatritmusba.
Mert a pillanatról szólnak, az akkorról és az ottról. Némelyiket megpróbáltam itthon vagy később folytani. Nem ment. Ezért adtam ennek az oldalnak ezt a címet: Töredékek.
 
Újra  
A fotózás alapszabálya  
Felszínek  
Hátterek  
Találkozások  
Események  
Történetek  
Mesterségem címere  
Virágoskert  
Töredékek  
Hírek  
Taizé  
Együtt  
Csavargó  
Ima  
Üzenet  
Panoráma  
   
   
   
   
   
   
   
   
     
  felhőt hányó  
  Rőzsehalom  
  Zúzmarakodik  
  a víz felett  
  Fázósan  
  sétatéri  
  Tegnap  
  Égervölgy  
  Július  
  Hegyoldal  
  Rácsvég  
  Hely, szín  
  Estére  
  hang-vers-eny  
  Ádvent  
  Napforduló  
  December 25.  
  Ultreia  
  Előörs  
  Ezt láttam  
  Kétség  
  Fák  
  Esti tűz  
  Nyárvége  
  Pincében  
  Alkonyatkor  
  Lánctanulmány 1.  
  Lánctanulmány 2.  
  Lánctanulmány 3.  
  Téltemető  
  Ha ...  
  Egy matematikus elmélkedései az perspektíváról  
  Imádat  
  Utakról  
  Születésnapra  
  Nyár volt.  
  Esti mese  
  Égbetörő  
  A Napkerék  
  Üzenet  
  Egy kép a teremtésről  
  Húsvét  
  Vodica  
  Gyökerek  
  Galambóc  
  Vízparton  
  Határsértés  
  kép nélkül  
  Várakozás  
  Egyensúly  
  Trianon  
  Repce  
 
Utolsó módosítás:
2017. május 7.
Levél a honlap tulajdonosának
Levél a honlap szerkesztőjének